Gratis op maat gemaakt
2500 gordijnstoffen en -stalen op voorraad
Alle gordijnen verduisterend leverbaar

Hoe wordt de prijs voor mijn gordijn berekend?

Benieuwd hoe we berekenen hoeveel stof er nodig is om uw gordijn te maken? Op deze pagina leggen we uit hoe we berekenen hoeveel stof er nodig is om uw gordijn zo te maken dat het perfect past.

Stofberekening gordijn

Om te bepalen hoeveel stof er nodig is kijken we naar de lengte en de breedte van het gordijn, de patroonhoogte, de stofbreedte en de gewenste plooi. De lengte en de breedte van het gordijn bepaalt u aan de hand van onze handige meetinstructie. Wanneer u onze aanwijzingen volgt weet u zeker dat het gordijn perfect gaat passen.

Verschillende soorten plooien

De benodigde hoeveelheid stof is niet alleen afhankelijk van de lengte en breedte maar ook hoe het gordijn wordt geplooid.

U kunt kiezen verschillende plooien, de meest voorkomende zijn een enkele plooi of een vlinderplooi. De plooien bepalen hoe het gordijn valt. Hieronder ziet u deze twee verschillende plooien afgebeeld.

gordijn enkele plooi

Enkele plooi: ± 200% geplooid

gordijn vlinderplooi

Vlinderplooi: ± 250% geplooid

Patroonstoffen

Het plooipercentage wordt vermenigvuldigt met de stofbreedte. Het resultaat is het aantal banen. Dit wordt afgerond op hele of halve banen.

Voor bedrukte gordijnstoffen is er extra stof nodig om de verschillende banen stof goed op patroon te maken. Een patroon is meestal 16, 32 of 64 cm. Dit wil zeggen dat het patroon elke 16, 32 of 64 cm terugkomt. iedere baan moet uitkomen op een volledig patroon, daarnaast wordt per baan rekening gehouden met ± 35cm extra stof die nodig is voor de boven en onderzoom.

Een voorbeeld

Benieuwd hoe de berekening er precies uitziet? We leggen het uit aan de hand van een voorbeeld.

Stofbreedte: 140 cm
Gordijnlengte: 140 cm
Gordijnbreedte: 140 cm
Patroon: 64 cm
Enkele plooi: 200%

Voor dit voorbeeld met een enkele plooi hebben we 2 banen stof nodig. Beide banen samen zijn 280 cm, dit wordt teruggeplooid naar 140 cm. Voor de lengte nemen we 3 keer het patroon van 64 cm totaal, 192 cm per baan. Totaal hebben we voor dit voorbeeld dus 384 cm stof nodig.

Hoe wordt de prijs bepaald?

Gordijnenwinkel.nl maakt gebruik van m² prijzen. Door verschillende stofbreedtes ontstaat er met een m² prijs een prijsberekening die realistischer is dan een prijs per strekkende meter.

Vragen?

Heeft u vragen of de stofberekening? Neem gerust contact met ons op via 0528-235810 of door ons contactformulier in te vullen.

Heb je een vraag?